A kutyák szerepe a szakmai hatékonyságban a kiválasztott területen

A kutyák a világ legkedveltebb állatai közé tartoznak. Tökéletes háziállatok, és mindig örömmel fogadják gazdájukat, amikor az egy hosszú munkanap után hazatér. Más szóval, nagy öröm kutyát tartani.

De mi van akkor, ha nem kell megvárnod, hogy este láthasd kedvenc háziállatodat? Mi lenne, ha valóban együtt dolgoznál a háziállatoddal? Bizonyítékok vannak arra, hogy a kutyák még a mostaninál is jobban segíthetnek a munkahelyi sikerekben. Íme tehát, milyen szerepet játszanak a kutyák a szakmai hatékonyságodban és sikeredben.

Test és lélek harmóniája

Az első dolog, amiben a kutyák segíthetnek, az a testi és lelki harmónia. Nem elég, ha egyszerűen csak fizikailag jól érzed magad – mentálisan is jól kell érezned magad. És pontosan erre szolgálhat egy kutya a munkahelyen. A kutyák megadhatják azt a jól megérdemelt érzelmi támogatást, amelyet a munkavállalók gyakran hiányolnak a stresszes környezet miatt, amelyben dolgoznak.

Az Amazon egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek kutyabarát munkahelyi politikával rendelkeznek. Csak az Amazon seattle-i központjában több mint ezer kutya van, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak jobban élvezzék a munkát. Bár az amerikai vállalatoknak csak 8%-a engedi meg a kutyákat a munkahelyén, az ilyen szervezetek aránya egyre nő.

Ha a gazdik behozhatják kutyáikat a munkahelyükre, akkor tudják, hogy minden rendben lesz a kedvenceikkel. Sétáltathatják és etethetik kutyáikat napközben. Másrészt éppen ezek a kutyák azok, amelyek további támogatást nyújtanak nekik, amikor a munkájuk végzése kihívást jelent (pl. határidők, intenzív megbeszélések és hasonlók).

A kutatások szerint a szociális vagy érzelmi támogatás gyakran nagy szerepet játszik a súlyos mentális betegségben szenvedő emberek számára. Az ilyen támogatás hiánya befolyásolhatja, hogy az illető visszatér-e a munkába, vagy akár csak egyszerűen megmarad-e a munkahelyén. Szerencsére a kutyák tökéletesen alkalmasak arra, hogy ilyen támogatást nyújtsanak, éppen ezért lehetnek olyan hasznosak mind a mentális betegségben szenvedő, mind a mentális betegséggel nem rendelkező munkavállalók számára.

Munka és magánélet egyensúlya

Egy másik módja annak, hogy a kutyák segíthetnek, az a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megteremtésében. Ha képes vagy egyensúlyt teremteni a munkád és a munkádhoz nem kapcsolódó dolgok között, az a kulcsa annak, hogy elégedett legyél a munkáddal, és sikeres is legyél benne. Ezért van az, hogy sok vállalat egyre nyitottabb a háziállatokkal való munkavégzés lehetőségére.

Egy netes oldal szakértője kifejti: „Azok a cégek, melyek megengedik a háziállatokat a munkahelyen, mivel pozitívan befolyásolják a munka és a magánélet egyensúlyát mind a munkavállalók, mind a munkáltatók esetében, jobb eredményeket érhetnek el. Úgy tűnik, a háziállatok munkahelyi tartása segít abban, hogy a hosszú munkaórákat jó hangulatban töltsék, és jobban élvezzék a szüneteket”.

Úgy kezelik a háziállatokat a munkahelyen, mint remek lehetőséget a hangulat emelésére és egy kis komikus feloldozásra. Kevesebb a negatív hangulat a munkahelyen, ha kutyák vannak a közelben, ami azt jelenti, hogy a csapatok nyugodtabb és pozitívabb légkörben dolgozhatnak, ami viszont hatással van arra, hogy hogyan érzik magukat a munkájukkal kapcsolatban.

Stresszcsökkentés

Ha már a jó közérzetről beszélünk, a kutyák egy másik módon is segíthetnek a test és a lélek harmóniájának elérésében – a stressz csökkentésével. Természetesen mindig fennáll az esélye annak, hogy a kutya ugatni kezd, de viszonylag könnyen megtanítható a kutyának, hogy jól viselkedjen. Ráadásul, ha egy saját, a többi alkalmazottól elkülönített irodában dolgozik, ők valószínűleg nem fogják túlságosan idegesítőnek találni a kutyáját, ha az mégis ugatni kezd. Elvégre csak a saját irodájában van. Csendes kutyafajták közé tartozik: Francia Bulldog, Basset Hound, Cavalier King Charles spániel, és a Mopsz. Ugatós kutyafajták: Csivava, Beagle, Tacskó,

Az is jó ötlet, ha fontolóra veszik az úgynevezett irodakölyök örökbefogadását. Egy ilyen kutya egy egész csapat háziállatává válhat, amely nagyon fog törődni vele. Ebben az esetben a kutya állandóan az alkalmazottak közelében lenne. Ez meleg légkört teremt, és segít a dolgozóknak ellazulni, és kevésbé szorongani vagy stresszelni a napi feladatok miatt.

Magasabb termelékenység

Ahogy a kutyák segíthetnek csökkenteni a munkahelyi stresszt, úgy segíthetnek a termelékenység növelésében is az alkalmazottak körében. Ebben az esetben mind a munkavállalók, mind a munkáltatók elégedettek lesznek a kutya munkába hozatalának eredményével. Hiszen ha nagyobb a termelékenység, akkor több feladatot is gyorsabban el lehet végezni.

Előfordulhat például, hogy túlságosan stresszes ahhoz, hogy minden munkát elvégezzen. Ha a kutyáját maga körül tudja, még több feladatot tud majd elvégezni, mivel energikusabbnak és produktívabbnak fogja érezni magát.

Ez azért van, mert ha egy kutya van körülöttünk az irodában, az csökkenti a kortizolszintet (más néven a stresszhormont). Ráadásul a kutya simogatása közben az oxitocin nevű hormonból is több termelődik, amitől ellazultnak és boldognak érezzük magunkat. Egy ilyen pozitív szemlélettel biztosan elégedettebb leszünk, és ezáltal produktívabbak is a munkában.

Több csapatmunka

Érdekes, hogy a kutyák jelenléte az irodában potenciálisan több csapatmunkához és együttműködéshez vezethet az alkalmazottak között. Ez részben a kutyák által teremtett meleg légkörnek köszönhető, részben pedig annak, hogy a kutyás emberek barátságosabbnak tűnnek. Más szóval az irodai kutyák (és más háziállatok) javíthatják a munkahelyi kapcsolatokat.

Amikor megkéri egy kollégáját, hogy segítsen, nagyobb valószínűséggel csatlakozik Önhöz a feladat elvégzésében, ha jóban vannak. Mivel a munkahelyi kutyák közvetlenül befolyásolják az általános légkört, és boldogabbá teszik a dolgozókat, ha kutyát hozunk a munkahelyre, közvetve segíthetünk abban, hogy összebarátkozzunk a csapattagokkal.

Segítség a fogyatékkal élőknek

Végül, de nem utolsósorban a kutyák a fogyatékkal élő alkalmazottak számára is segítséget nyújthatnak. Gyakran az életben való sikerességhez társul, hogy az ember képes legyen mindenféle fizikai művelet elvégzésére. Azonban nem mindenki rendelkezik ilyen lehetőségekkel, ezért jönnek segítségül a szolgálati kutyák, terápiás kutyák és érzelmi támogató kutyák:

  • Szolgálati kutyák: A szolgálati kutyák segítenek a fogyatékkal élő embereknek, beleértve a fizikai, érzékszervi, pszichiátriai, értelmi vagy egyéb mentális fogyatékosságokat. Többek között vak embereket vezethetnek, siket embereket figyelmeztethetnek hangokra, észlelhetik és enyhíthetik a pszichiátriai gondok hatásait, segíthetnek a fizikailag korlátozott embereknek, autistáknak, és felismerhetik a rohamokat. Ha van olyan alkalmazott a csapatban, aki fogyatékkal él, előfordulhat, hogy magával kell vinnie a munkába a szolgálati kutyáját, amely különböző módokon segíti őt.
  • Terápiás kutyák: A terápiás kutyákat a gazdáik arra képzik ki, hogy új környezetben is jól érezzék magukat, és interakcióba lépjenek az újonnan megismert emberekkel. Ez azért történik, hogy az ilyen kutyák különböző környezetben, például kórházakban és iskolákban terápiát nyújthassanak. Valószínűleg azonban Ön is találhatna olyan gazdát és terápiás kutyáját, aki szívesen jelentkezik önkéntesnek, hogy az Ön munkahelyén is nyújtson terápiát.
  • Érzelmi támogató kutyák: Az érzelmi támogató kutyákat (és más érzelmi támogató állatokat) gyakran társállatoknak tekintik, amelyek valamilyen módon érzelmi támogatást nyújtanak. Enyhíthetik a szorongást, segíthetnek a depresszióban és a magányban, sőt, bizonyos fóbiákat is kezelhetnek. Bizonyos diagnosztizált pszichológiai vagy érzelmi rendellenességekben szenvedő betegeknek fel lehet írni, hogy érzelmi támogató kutyát tartsanak. Ha van olyan alkalmazott a csapatában, akinek érzelmi támogatásra van szüksége, akkor előnyös lehet számára egy érzelmi támogató kutya beszerzése.

Záró gondolatok

A nap végén, ha egyszerűen csak időt tölt a kutyájával, amikor nem dolgozik, az segíthet abban, hogy jobban érezze magát. De ha még jobban ki akarja teljesíteni magát a munkában, fontolja meg, hogy magával viszi a kutyáját a munkahelyére. Alternatív megoldásként megkérdezheti a főnökét, hogy kollégáival együtt örökbe fogadhatnának-e vagy megmenthetnének egy kutyát, és együtt gondoskodhatnának róla. Ez az egyik legjobb dolog, amit kutyabarátként megtehet, és ami egyben segít abban is, hogy jobban végezze a munkáját.

Még szintén kedvelheted...