Mikor van Aprószentek és mit ünneplünk akkor?

November utolsó napjait töltjük; a december és vele együtt az ünnepek is közel vannak már. Sokszor hallottuk már a kifejezést Aprószentek, és azt is tudjuk, hogy valamikor Karácsony tájékán van, de hogy mit pontosan mikor és mit ünneplünk akkor, kevesen tudják. Ennek jártunk ma utána.

Először nézzük meg, hogy kik voltak az Aprószentek, aztán rátérünk arra, hogy milyen népszokások épültek erre a jeles napra. December 28-án van az Aprószentek napja, és története Karácsonyhoz, de még inkább Jézus Krisztus születéséhez kötődik.

Ezen a napon azokra a gyermekekre emlékszünk, akiket Heródes király brutális kegyetlenséggel meggyilkoltatott.

Történt pedig, hogy Heródes király megtudta a Napkeleti bölcsektől, hogy egy bizonyos kisgyermeket keresnek, aki nem más, mint a zsidók újszülött királya, kit istenként készültek imádni.

Milyen szokás kapcsolódik ehhez a naphoz?

Mivel égi intelem tanácsára a bölcsek nem tértek vissza hozzá miután megtalálták Jézus Krisztust, Heródes kiderítette, hogy az újszülött Betlehemben született meg.

Hogy ne kelljen felnőtt korában Krisztussal szembenéznie, Heródes király Betlehemben és környékén az összes két évnél fiatalabb kisfiút megölette.

Ezzel akarta biztosítani, hogy trónja az övé marad, nem tudta ugyanis, hogy Krisztus nem földi királyságot tudhat magáénak. De Krisztus megmenekült, mivel Józsefnek megjelent egy angyal álmában, és arra utasította őt és Máriát, hogy a szent család azonnal induljon el Egyiptomba Heródes irtózatos vérengzése elől.

Ennek a borzalmas gyermekmészárlásnak az emlékére nevezte el a magyarság ezt a napot Aprószenteknek.

Ennek a napnak jellegzetes szokása a suprikálás, azaz vesszőzés. Ennek az a jelentősége, hogy a vesszővel elűzik a gonoszt, hogy ne tudjon úrrá lenni a kisgyermeken.

De ilyenkor szokták a fiúk, férfiak suprikálni a lányokat, asszonyokat is, ugyanezen célból. Úgy gondolták, hogy akit megvesszőznek, nem lesz keléses.

A suprikálás különböző néven szerte az egész országban szokás volt, s bára kevesen őrzik ezt a hagyományt, maga Aprószentek napja mindmáig ünnep.

Még szintén kedvelheted...