Eléggé idegesítő a WC tartály meghibásodása

Gyakori probléma, hogy a WC tartályunk egyik pillanatról a másikra elkezd folyni. Hiába húzzuk le, a tartály újra megtelik vízzel, és továbbra megállíthatatlanul folyik a víz. Egyértelmű a dolog, a WC tartály javítás szükségessé vált.

Nem kis bosszúság ez, mert ezzel csak a vizet pazaroljuk, ami plusz költségekkel is jár. Az elszivárgó víz hosszú távon több köbméterre is rúghat.

Első lépés a probléma feltárása.

Mitől folyik a tartályból a víz?

Első pillanatban biztos mindenki úgy gondolja, hogy ezt a kis problémát simán megoldja, valószínűleg valami tömítés lehet a gond.

Ha úgy gondoljuk, hogy a WC tartály szerelés megoldását magunkra vállaljuk, akkor először mindenképp zárjuk el a vizet. Ez a kis csap – inkább szelep – a tartály mellett található. Tehát vagy ezt a sarokszelepet, vagy jobb, ha inkább a főelzáró csapot zárjuk el, nehogy még jobban elöntsön minket a víz.

A tartályok kialakítása olyan, hogy a víz ne tudjon a tartály peremén átfolyni, hanem a beépített túlfolyón keresztül távozik a víz.

A töltőszelep

Miután elzártuk a vizet, és leemeltük a tartály tetejét, azt kell megvizsgálnunk, hogy a töltőszelep blokkolja-e a vizet, vagy nem. Amennyiben nem zár rendesen, akkor következik be az, hogy a víz átbukik a leeresztő szelepen.

Amennyiben ez a probléma, akkor egyszerű a megoldás. Sokszor az is elég, ha az úszó magasságán állítunk. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a töltőszelep cseréje következik.

Lassú töltés

Gyakran jelentkező probléma az is, hogy a tartályba a víz nagyon lassan folyik be, azaz sok időre van szükség, hogy megteljen a tartály.

Ilyenkor általában az a probléma, hogy a töltőszelep elvízkövesedik, vagy korrodálódik, és rozsda kerül bele. Ezt úgy tudjuk orvosolni, hogy szétszedjük a töltőszelepet, vagy ha már annyira elöregedett, célszerű inkább kicserélni.

Előfordulhat az is, hogy a sarokszelep tömődik el. Az eltömődésen egy alapos átöblítéssel segíthetünk.

Ezek a hibák azonban már olyanok, hogy jobban járunk, ha a WC tartály szerelést szakemberre bízzuk, ugyanis a WC tartály javítás csak az első pillanatban tűnik egyszerűnek. Sok éves tanulás, gyakorlás és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy ezt a munkát pontosan és jól, de főleg eredményesen elvégezhessük.

Még szintén kedvelheted...