méhek
Egészség,  Mindennapok

Mi is az a méhpempő és melyek az előnyei?

Az ókorban a görögök úgy vélték, hogy a méhpempő az istenek nektárjának egyik alkotóeleme, amely életerőt, szépséget és halhatatlanságot adott nekik, Arisztotelész pedig annyira fontosnak tartotta, hogy sürgette diákjait, hogy reggelijükbe tegyék bele. 

Kicsit délebbre, Egyiptomban a méhpempő Kleopátra szépségének egyik titka volt, és az azt fogyasztó fáraókról azt hitték, hogy kortalan életet élveznek.

Hogyan kell fogyasztani a méhpempőt?

Bár kevesebb cukrot tartalmaz, mint a méz, a méhpempőt viszonylag kis mennyiségben érdemes fogyasztani, felnőtteknek napi 1 g-ot, gyerekeknek napi 0,5 g-ot (bár kevésnek tűnik, elég, ha jótékony hatással van a szervezetre). 

Külsőleg használható házi maszkok vagy krémek részeként (mézzel, gyógynövényekkel, olívaolajjal, joghurttal stb. kombinálva).

Jó tudni, hogy a méhpempőnek nem kell folyamatos kezelésnek lennie. Így a 6-8 hetes kezelést 1-2 hónap pihenőnek kell követnie.

Hogyan kell tárolni a méhpempőt?

A méhpempő természetes termék. Így szobahőmérsékleten romlani kezd, éppen ezért hűtőszekrényben (2-6 Celsius fokon) érdemes tárolni. 

A termék akár hat hónapig is eltartható, de ha naponta használjuk, és szín- vagy illatváltozást észlelünk, akkor is célszerű kidobni, még akkor is, ha kevesebb, mint fél év telt el.

Milyen az íze?

A méhpempő sárgás színű, krémes állagú, sajátos illatú és ízű, amely fűszeres, savanyú és édes-keserű keveréke. 

Önmagában fogyasztva a méhpempő kevésbé méz ízű, és „gyógyszeresebb” aromája van. Néha az íze tégelyenként változhat – ez nagyban függ a helyi virágoktól. Ha nem tetszik az íze, keverje össze a terméket egy teáskanál mézzel.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a méhpempőnek?

A méhpempő egészségügyi előnyei a tápanyagok jelentős mennyiségéből és a szervezettel való kölcsönhatásból fakadnak. Az alábbiakban bemutatjuk a méhpempő fő előnyeit.

Csökkenti a koleszterinszintet

A méhpempő a „rossz” koleszterinszint csökkentésével jár, ezáltal megelőzhető az olyan betegségek, mint a szívroham vagy a szélütés.

Csökkenti a gyulladást

A méhpempő vitamin- és enzimtartalma gyulladáscsökkentő hatású. Figyelembe kell venni, hogy a termikus előkészítés jelentősen csökkenti annak hatásait, ezért a méhpempőt szobahőmérsékleten, termikusan változatlan formában, vagy vékony rétegben a problémás területre kell fogyasztani.

Megakadályozza a korai öregedést

Az antioxidánsok, amelyek a méhekben meghosszabbítják a királynő életét, segíthetnek eltávolítani a szabad gyököket, amelyek idő előtti öregedéshez vezetnek. A méhpempőben található antioxidánsok lassítják a ráncok megjelenését és rugalmassá teszik a bőrt.

Csökkenti az allergiás reakciókat

Egy rágcsálókon végzett vizsgálat során a méhpempőben lévő hatóanyagok jelentősen csökkentették az allergénekre adott választ. 

Serkenti az anyagcserét

A magas aminosavtartalom, köztük 8 olyan esszenciális aminosav, amelyeket a szervezet nem termel, az egészség szövetségesévé teszi a méhpempőt. 

Ezek az aminosavak szerepet játszanak az új fehérjék képződésében a szervezetben és támogatják az anyagcserét. Ez utóbbinak olyan fontos szerepe van, mint a sejtregeneráció, az izomfejlesztés, a csontsűrűség stimulálása és a hormonszabályozás.

Kezeli a menopauza tüneteit

A menopauzát olyan hormonális változások okozzák, amelyek fizikai fájdalommal, memóriazavarokkal, depresszióval és még szorongással járnak. 

A méhpempő fogyasztása jótékony hatással van a depresszió csökkentésére és a memória javítására posztmenopauzás rágcsálóknál.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük