Egészség,  Sport

Váltsunk életmódot!

Az életmódváltást sokan január 1-jéhez, vagy a hétfőhöz, vagy valami jeles naphoz kötik, míg mások egész egyszerűen, egy nap felébredve azt mondják: “ma van a napja, hogy mostantól másképp lesz”. Igazából mindegy, hogyan, mikor és miért kezdjük el, a lényeg, hogy elkezdjük!

Az életmódváltásba nagyon sok dolog tartozik. Nem elég pusztán az étrenden változtatni, de a rendszeres mozgást is be kell iktatni a napirendünkbe.

A szakemberek azt mondják, hogy a sikeres fogyás titka 70%-ban van az étkezésben és csak 30%-a rejlik a sportban. Mozgás nélkül fogyni viszont azt jelenti, hogy nem lesz szép az izomtónus, köznapiasan szólva kissé “lógni fog a bőrünk”.

Betartható célokat tűzzünk magunk elé

Kezdjünk el tehát rendszeresen mozogni is! Nem kell eleinte nagy dolgokra gondolni, a napi 30 perces séta tökéletes! Sose felejtsük el, hogy a türelmetlenség nem vezet jóra és felesleges is. A ránk rakódott kilók sem egy hónap alatt jöttek fel, tehát egy hónap alatt sem fogjuk tudni leadni.

Olyan célokat kell mindig kitűzni, melyek végrehajtása kényelmes, kellemes és szórakoztató. A terhelést, távot, edzés gyakorlatokat fokozatosan kell növelni, mert a szervezet egy idő után hozzászokik és már nem eredményez fogyást.

Ami az étrendet illeti, azt sem árt megreformálni kissé. Hasznos dolog egy étkezési naplót vezetni, főleg az elején és leírni, hétvégén megfigyelni, hogy egész héten miket és mikor ettünk. Érdemes néhány alapélelmiszert egészségesebbre cserélni.

A zab  kiváló alternatíva lehet. Fogyaszthatjuk reggelire kásaként gyümölccsel, mézzel, de akár lehet vele süteményt készíteni, illetve ha a zabpelyhet megőröljük egy egyszerű aprítóban, akkor a lisztből bármit készíthetünk.

Süteményeket, főzelékeket sűríthetünk vele, de akár panírozhatunk is. Arra azonban figyelni kell, hogy más lesz a folyadékigénye, mint a hagyományos fehér lisztnek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük